Banor & kartor

Marviksdrömmen ringlar sig som en asymmetrisk kringla längs och kring de tre långsmala Marvikarna som är belägna i en djup sprickadal i nord-sydlig riktning. Originalsträckning passerar genom tre naturreservat och ett fågelskyddsområde där det råder tillträdesförbud under perioden 1/2-15/8. Anledningen till att det råder tillträdesförbud (1/2-15/8) på Falk- och Klövberget är en förhoppning om återetablering av berguv. Tyvärr minskar denna mäktiga uggla med sina eldiga ögon i hela landet, så den som lever får se.

Marviksdrömmen original – 24 km och +900 höjdmeter
Här nedan finner ni översiktskarta samt karta över respektive loop för respektive sträckning. Originalbanan är som nämnts ovan bara möjlig att springa i sin helhet under perioden 16 augusti till 31 januari i och med att tiden ligger utanför tillträdesförbudet på Falk- och Klövberget. Enklast parkerar man vid Krampan, landtungan mellan Övre och Mellan-Marviken. Här finns flera eldplatser och vanligen ved, så på höst och vinter kan det vara mysigt att avsluta med en fika vid en sprakande brasa och på sommaren kan det vara skönt med ett bad vid beach Krampan. Här finns även toalett. Ett tips är att ladda ner GPX-filen (högerklicka eller håll fingret på länken om du laddar ner på mobilen) till klockan och/eller GPS-app typ den eminenta Topo GPS, som alltid är en bra backup när du är ute och springer/vandrar.

Kolla in hela banan live via ”flygning” i Fatmap så får du ett någorlunda hum om banan (klicka på ikonen med flygplanet). I vilken ordning man tar looparna är en smaksak, men rekommendationen är att börja med den norra så har man den södra som option om krafetrna skulle sina.

Marviksdrömmen alternativ sträckning – 26 km och +900 höjdmeter
Den enda skillnaden från originalsträckningen är att denna tar en sväng runt hela fågelskyddsområdet med Falk- och Klövberget där tillträdesförbud råder under perioden 1 februari och 15 augusti. En bred fin stig finns runt hela fågelskyddsområdet, se karta nedan.
GPX-fil på norra loopen med den alternativa sträckningen runt fågelskyddsområdet >> (högerklicka eller håll fingret på länken om du laddar ner på mobilen)

Krampan
Krampan är den självklara utgångspunkten för att uppleva Marviksdrömmen. Vilken loop man önskar ta först är en smaksak. Den norra loopen är längst med sina 15-16 km, vackrast och mest spektakulär med sina stigningar och obanade partier med flera utsiktspunkter. Rekommendationen är att ta den norra loopen först och ha den södra som option beroende på förhållanden och ork. Eftersom man kommer tillbaka till Krampan oavsett loop kan man fylla på med energi och eventuellt göra klädbyte eller helt enkelt ”call it a day”.
Hitta till Krampan>>